Przyprawy od stuleci znajdują swoje miejsce w kuchniach całego świata, przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, który nadają nawet najprostszym potrawom. Sprawiają, że posiłek jest nie tylko smaczny, ale i łatwiej strawny.

Przyprawy od stuleci znajdują swoje miejsce w kuchniach całego świata, przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, który nadają nawet najprostszym potrawom. Sprawiają, że posiłek jest nie tylko smaczny, ale i łatwiej strawny.
Szafran – jest znany ludzkości od ponad 4000 lat. Jest to najbardziej kosztowna przyprawa na świecie, ponieważ produkcja szafranu jest bardzo czasochłonna. Szafran można uzyskać zbierając pręciki krokusa fioletowego z zaledwie trzech stygmatów. Sprawę komplikuje fakt, że krokus kwitnie tylko 2-3 dni i pręciki trzeba zbierać w pierwszym dniu otwarcia pąka, ręcznie, jeszcze przed wschodem słońca. Kilogram szafranu uzyskuje się z 200 000 kwiatów. Szafran uprawiany jest tak długo, że nie można nawet dokładnie powiedzieć, od jakiego słowa wywodzi się jego nazwa. Uważa się, że w jaskiniach neolitycznych rysunki na ścianach wykonywano szafranem. Starożytni Grecy wierzyli w pobudzające moce szafranu, używali go do kąpieli i usypywano nim łóżka. Szafran od dawna znalazł też zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Pomimo faktu, że ojczyzną szafranu jest Bliski Wschód, nauczył się on rozwijać w Hiszpanii, Włoszech i Turcji oraz w niektórych innych krajach.
Przywykliśmy do wykorzystania w kuchni przypraw korzennych, ponieważ dają one potrawie niepowtarzalny smak i zapach.
Historia używania pijawek w celach leczniczych ma ponad dwa tysiące lat. Informacje na temat ich używania do celów leczniczych znajdują się w świętych księgach różnych religii – w Biblii i Koranie. Ten mały krwiopijca ratował od wysokiego ciśnienia krwi, bólu głowy i innych dolegliwości egipskich faraonów.
WIOSNA TO CZAS, KIEDY CHCESZ COŚ ZROBIĆ DLA SIEBIE – i to jest dobry pomysł,ponieważ zapobieganie problemowi lub chorobie jest zwykle prostsze i tańsze niż późniejsze długie i wyczerpujące leczenie, ponieważ wiosna to też czas szczególnej aktywności żołądka i związanych z nim dolegliwości, doskonale wiedzą o ty osoby, które mają np. przewlekłe zapalenie żołądka lub wrzody.
Czym są pasożyty?
Pierwsza rzecz, którą musisz wiedzieć: „pasożyty” i „robaki” to nie jedna „choroba” jak np. angina, ale duża grupa bardzo różnych infekcji.