Król przypraw- SZAFRAN

Szafran – jest znany ludzkości od ponad 4000 lat.  Jest to najbardziej kosztowna przyprawa na świecie, ponieważ produkcja szafranu jest bardzo czasochłonna. Szafran można uzyskać zbierając pręciki krokusa fioletowego z zaledwie trzech stygmatów. Sprawę komplikuje fakt, że krokus kwitnie tylko 2-3 dni i pręciki trzeba zbierać w pierwszym dniu otwarcia pąka, ręcznie, jeszcze przed wschodem słońca. Kilogram szafranu uzyskuje się z 200 000 kwiatów. Szafran uprawiany jest tak długo, że ​​nie można nawet dokładnie powiedzieć, od jakiego słowa wywodzi się jego nazwa. Uważa się, że w jaskiniach neolitycznych rysunki na ścianach wykonywano szafranem. Starożytni Grecy wierzyli w pobudzające moce szafranu, używali go do kąpieli i usypywano nim łóżka. Szafran od dawna znalazł też zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Pomimo faktu, że ojczyzną szafranu jest Bliski Wschód, nauczył się on rozwijać w Hiszpanii, Włoszech i Turcji oraz w niektórych innych krajach.

Czytaj dalejKról przypraw- SZAFRAN

JAK ODŻYWIAĆ SIĘ WIOSNĄ?

WIOSNA TO CZAS, KIEDY CHCESZ COŚ ZROBIĆ DLA SIEBIE – i to jest dobry pomysł,ponieważ zapobieganie problemowi lub chorobie jest zwykle prostsze i tańsze niż późniejsze długie i wyczerpujące leczenie, ponieważ wiosna to też czas szczególnej aktywności żołądka i związanych z nim dolegliwości, doskonale wiedzą o ty osoby, które mają np. przewlekłe zapalenie żołądka lub wrzody.

Czytaj dalejJAK ODŻYWIAĆ SIĘ WIOSNĄ?