Szafran – jest znany ludzkości od ponad 4000 lat. Jest to najbardziej kosztowna przyprawa na świecie, ponieważ produkcja szafranu jest bardzo czasochłonna. Szafran można uzyskać zbierając pręciki krokusa fioletowego z zaledwie trzech stygmatów. Sprawę komplikuje fakt, że krokus kwitnie tylko 2-3 dni i pręciki trzeba zbierać w pierwszym dniu otwarcia pąka, ręcznie, jeszcze przed wschodem słońca. Kilogram szafranu uzyskuje się z 200 000 kwiatów. Szafran uprawiany jest tak długo, że nie można nawet dokładnie powiedzieć, od jakiego słowa wywodzi się jego nazwa. Uważa się, że w jaskiniach neolitycznych rysunki na ścianach wykonywano szafranem. Starożytni Grecy wierzyli w pobudzające moce szafranu, używali go do kąpieli i usypywano nim łóżka. Szafran od dawna znalazł też zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Pomimo faktu, że ojczyzną szafranu jest Bliski Wschód, nauczył się on rozwijać w Hiszpanii, Włoszech i Turcji oraz w niektórych innych krajach.
Udowodniono, że szafran – to bardzo silny przeciwutleniacz, który niszczy wytwarzane w ludzkim organizmie szkodliwe substancje, które powstają wraz z wiekiem. Zawiera karotenoidy, które powodują przemianę energii, co prowadzi do niszczenia szkodliwych substancji w syntezie z ciałem. Według niektórych współczesnych uczonych, niemal w każdej chorobie, czy to w początkowym etapie lub później, szafran pomaga w 85-87%. Na przykład, szafran pobudza układ nerwowy, doskonale działa na żeńskie narządy płciowe poprawia ich funkcjonowanie i aktywność, zwiększa wydalanie błony śluzowej układu oddechowego u dzieci.
Szafran ma doskonałe właściwości lecznicze, leczy ponad 100 chorób. Są to:
• profilaktyka raka (hamuje rozwój guzów i blokuje wzrost komórek nowotworowych);
• oczyszczanie krwi (odnawia i oczyszcza krew, a tym samym wzmacnia układ krążenia i zaopatruje wszystkie komórki organizmu);
• poprawa aktywności mózgu (wzrost tkanki mózgowej, poprawa pamięci);
• nerwice
• migrenyi bezsenność;
• regulacja funkcji przewodu pokarmowego;
• pomoc w pozbyciu się nadmiaru żółci;
• oczyszczenie nerek i pęcherza moczowego (mieszanka szafranu i miodu pomaga w fragmentacji kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym);
• działanie antyoksydacyjne (poprawa metabolizmu energetycznego, eliminacjia substancji niebezpiecznych);
• przywrócenie wzroku, leczenie siatkówki oka;
• poprawa erekcji;
• ulga w bólu w krytycznych momentach;
• leczenie oparzeń i nowotworów;
• ulga w alergii;
• leczenie uzależnienia od alkoholu;
• odmłodzenie całego organizmu;
• zmniejszenie poziomu promieniowania w organizmie.
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że poprzez obecność w szafranie unikalnych właściwościach leczniczych, które są obecnie stosowane w leczeniu 80% chorób. Najprostszym sposobem korzystania z szafranu, który eksperci zalecają jest regularne stosowanie pręcików szafranu.