JAK ODŻYWIAĆ SIĘ WIOSNĄ?

WIOSNA TO CZAS, KIEDY CHCESZ COŚ ZROBIĆ DLA SIEBIE – i to jest dobry pomysł,ponieważ zapobieganie problemowi lub chorobie jest zwykle prostsze i tańsze niż późniejsze długie i wyczerpujące leczenie, ponieważ wiosna to też czas szczególnej aktywności żołądka i związanych z nim dolegliwości, doskonale wiedzą o ty osoby, które mają np. przewlekłe zapalenie żołądka lub wrzody.

Przebudzenie natury chwyta nas w okresie ostrego niedoboru witamin. Wpływa to na ogólny stan zdrowia i stan skóry, włosów, paznokci. Dzięki zrównoważonej diecie jesteśmy zobowiązani do pomocy sobie – w końcu zdrowie i piękno zaczynają się od żołądka. Aby to zrobić, musisz dokładnie monitorować spożycie niezbędnych witamin i minerałów. Wiosenna dieta jest dość elastyczna i dobrze pasuje do każdego gustu. Nie zawiera produktów, które powinny być automatycznie wykluczone z diety. Istnieje jedna podstawowa zasada – produkty powinny być wybierane w taki sposób, aby wszystkie grupy witamin wpadały do ​​organizmu.

Wskazówka 1. Ważne jest, aby pamiętać, że wiosną organizm doświadcza poważnego stresu związanego z awitaminozą,

więc nie należy dać się ponieść dietom – wiosenne jedzenie powinno być zróżnicowane.

Wskazówka 2. Uważa się, że w wiosennych owocach i warzywach nie ma bogactwa witamin. To tylko częściowo prawda.

W nich oczywiście zachowują się witaminy, choć w mniejszych ilościach. Ponadto wszystkie owoce i warzywa na wiosnę są nadal bogate w błonnik, który pomaga wydalać toksyny z organizmu.

Owoce i warzywa powinny być włączone do codziennej diety. Pożądane jest, aby stanowiły oddzielny posiłek. Owoce lepiej się wchłaniają na pusty żołądek, pół godziny przed posiłkiem.

Wskazówka 3. Konieczne jest rozważenie odpowiedniego łączenia produktów.

W tym względzie warzywa, najlepiej przyswajają się w postaci sałatki i powinny być łączone tylko z mięsem, ponieważ jest to produkty „długiego trawienia”.

Podczas gdy chleb i makaron powinny stanowić oddzielny posiłek, najlepiej z serem lub zieleniną.

Wskazówka 4. Wiosną należy pamiętać o białku.

Co najmniej trzy lub cztery razy w tygodniu ciało człowieka potrzebuje potraw wysokobiałkowych wraz z białkami należy przyjmować wysokiej jakości tłuszcze.

Dzięki nim żywność jest lepiej wchłaniana, a metabolizm zrównoważony. Białko powinno być dobrej jakości i świeże.

Wskazówka 5. Wiosną pij jak najwięcej świeżych soków, kompotów z mrożonych owoców i zielonej herbaty. Ogranicz spożycie kawy i alkoholu.

Wskazówka 6. Nie możesz przyjmować syntetycznych witamin. Powinny być spożywane codziennie, ale w posiłku.

W idealnej sytuacji zrównoważona dieta powinna obejmować dokładną analizę spożycia witamin przez cały dzień.

Niestety w praktyce zasada ta jest trudna do zastosowania.

Jednak każda osoba wieczorem, bez wchodzenia w „obliczenia matematyczne”,

powinna pamiętać o menu na dany dzień i zrozumieć, jaką grupę witamin „omija” w swojej diecie.

Na śniadanie wskazane są płatki owsiane. Pomagają w pracy jelit, kontrolują wchłanianie tłuszczu przez organizm.

Oprócz witamin, skład płatków owsianych obejmuje potas, magnez, fosfor, chrom, żelazo, mangan, jod.

Taki rzadki składnik jak krzem występuje w płatkach owsianych – zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia ich korzenie,

związki fluoru zawarte w płatkach owsianych czynią zęby zdrowymi.

Wiosenne zawroty głowy, osłabienie i stan depresji są najczęściej związane ze spadkiem poziomu hemoglobiny, za którą odpowiedzialne jest żelazo.

W asymilacji żelaza pomagają orzechy – nie zapomnij o nich wiosną.

Niedobór wapnia jest najczęstszą przyczyną problemów wiosennych związanych z łamliwością kości i próchnicą.

Zatem organizm potrzebuje nie tylko witamin, ale także pierwiastków śladowych.

Pomimo zróżnicowanej diety, wiosną organizm powinien być „karmiony” multiwitaminami. Jest ich teraz wiele i naturalnie każda firma chwali swoje produkty.

Różnią się składem, należy wybierać tylko te pochodzenia naturalnego. Wybierając witaminy, należy skupić się na tych, które są dla Ciebie odpowiednie.

W ciągu następnego miesiąca – a będzie to koniec marca – kwietnia – czas przejść na multiwitaminy. Alergicy powinni przyjmować witaminy i pierwiastki śladowe oddzielnie.

Dodaj komentarz